|
Медицина : Харчування чемпіонів
Спорт відіграє важливу роль у формуванні здорової, сильної, вольової людини, яка володіє високою працездатністю, активним і творчим довголіттям. Сучасний спорт зі значними фізичними і нервово-психічними навантаженнями, ставить до організму спортсменів підвищені вимоги, викликає різку активацію метаболічних процесів у органах і системах організму (м'язова, серцево-судинна, видільна й ін.), що часто знаходяться на грані функціональних можливостей. Виникнення ж симптомів перетренування часто веде до розвитку різних захворювань. Попередити це можна за умови правильної організації режиму тренувань, відпочинку та раціонального адекватного харчування. Формування раціону харчування спортсменів повинно базуватися на теорії збалансованого харчування здорової людини, з урахуванням специфіки спорту. Харчування і збалансованість продуктів за складом відіграють важливу роль у підсиленні результатів тренувань спортсменів. Сприятливий вплив їжі на їхній організм має виражатися не тільки у відшкодуванні витрат енергії і поживних речовин, але й в індукуючому впливі компонентів їжі на активацію метаболічних процесів, необхідних для виконання специфічних спортивних навантажень, таких як збільшення м'язової маси, сили і витривалості.
Активні заняття спортом вимагають додаткових корективів у харчуванні дітей і підлітків. У першу чергу, це стосується забезпечення юного організму білком. Доля білків тваринного походження (молоко, яйця, м’ясо, риба) в раціоні дітей-спортсменів усіх вікових груп повинна бути високою (до 80%). Дуже важливо забезпечити широкий асортимент продуктів, які містять білок, що дозволить найповніше задовольнити потреби організму, який розвивається в наборі незамінних амінокислот. Для дитячого організму притаманна висока потреба в мінеральних речовинах і особливо в таких елементах, як кальцій, магній, калій, фосфор, залізо, мідь тощо. Під час занять спортом ці потреби зростають. Тому створення раціонів харчування спортсменів на конкретний період тренувань – завдання надзвичайно актуальне
Основні принципи створення та використання раціонів харчування.
Формування адекватних раціонів харчування, які враховують особливості педагогічного завдання в кожний конкретний період тренувального циклу, доцільно проводити з позиції умовного поділу всіх харчових продуктів (за своєю хімічною спрямованістю) на шість основних груп.
І група – молоко і молокопродукти: сир, йогурт, кефір та ін.
ІІ група – м’ясо, риба, птиця, яйця і продукти, які виготовлені з них.
ІІІ група – хлібобулочні вироби, крупи, макаронні вироби, борошно, кондитерські вироби, картопля.
ІV група – вершкове масло, інші тваринні жири, рослинні олії.
V група – овочі.
VI група – фрукти, ягоди, плодово-ягідні соки.
Види каш
Асортимент круп, які використовують для харчування спортсменів високого класу є вельми різноманітним. Гречка є однією з найпопулярніших та найкорисніших. Гречана крупа володіє безперечними поживними, смаковими і дієтичними перевагами. У ядрі гречки присутні фосфор і залізо, а гречані білки містять підвищену кількість цінних амінокислот. Гречку радять вживати як антистресовий продукт. Корисні і проділ (дроблена гречка), і ядриця. У проділі менше грубих харчових волокон, він поживніший і містить набагато більше вуглеводів і калорій. У ядриці унікальним чином збалансовані харчові волокна і вуглеводи. Всі харчові речовини засвоюються, а засвоєння власне крохмалю стримується гречаними висівками.
Рисова каша – чинить захисну дію на слизову оболонку шлунку і швидко покидає його. Рис також використовують в дієтичному харчуванні. Особливо корисним є не шліфований рис. У ньому збережено набагато більшу кількість вітамінів, ніж в обробленому рисі. Рис багатий на клітковину, вітаміни групи В. Прекрасно впливає на нервову та травну системи.
Просо в нашій країні також належить до основних круп’яних культур. Пшоно – це ядро проса, повністю звільнене від так званих квіткових плівок і частково звільнене від плодових і насінних оболонок і зародків. У шліфованого пшона поверхня шорстка. Пшоно наділене хорошими смаковими якостями і високими харчовими перевагами. Пшоно містить кремній, що гарно впливає на шкіру і волосся, мідь, що потрібна для збереження еластичності тканин, а також фтор необхідний для зубів. До того ж пшоняна каша багата мікроелементами: марганцем, нікелем і цинком. Завдяки цьому вона дуже корисна для підвищення рівня гемоглобіну в крові, вона сприяє очищенню судин і корисна при порушеннях кров’яного тиску.
Ячмінь володіє малою вимогливістю до тепла і здатністю проростати при низьких температурах. Крім того, що зерно ячменю використовується для виробничих, фуражних і технічних цілей, з нього виробляють відому перлову кашу. Містить калій, кальцій, фосфор, залізо, мідь, марганець, цинк, молібден, кобальт, стронцій, хром, йод, бром.
Крупа, що виробляється з вівса, посідає серед круп одне з перших місць по поживності та корисності. Харчові переваги вівсянки визначаються високоюбіологічною цінністю вівса, склад якого крім іншого включає підвищену кількість незамінної амінокислоти – лізину. З вівса виробляють крупу вівсяну нероздроблену і плющену (вищого, першого і другого сортів). З вівсяної крупи вищого сорту роблять вівсяні пластівці, у яких важливо знати номер (номер 1 – з цілої вівсяної крупи, номер 2 – дрібні пластівці з різаної крупи і пластівці, що швидко розварюються – номер 3), а також пластівці "Геркулес". Вівсянка, багата залізом і цінним білком, корисна при захворюваннях нирок, печінки і кишечника. Вівсяні пластівці у великій кількості містяться в улюблених багатьма муслях.
Манну крупу виробляють з м’якої і твердої пшениці. З такої ж пшениці роблять ще два види круп: "Полтавська" – у вигляді зерен пшениці і "Артек" – у вигляді частинок подрібненого зерна пшениці. Манна каша – найбільше джерело вуглеводів, легко перетравлюється і засвоюється організмом. Манна крупа містить вітаміни В1, В2, В6, РР, білки, клітковину, такі мінеральні речовини як: натрій, калій, кальцій, магній, фосфор, та залізу.
Кукурудза також відноситься до сімейства злакових. Проте вона значно відрізняється від всіх інших хлібних злаків, з яких виробляють крупу, своїм могутнім зростанням, крупними зернами. Кукурудзяна крупа є зашліфованими частинками ядра кукурудзи без плодових оболонок і має веселий яскраво-жовтий колір. Містить велику кількість рослинних білків і легкозасвоюваних вуглеводів, які забезпечують енергетичну цінність продукту. Кукурудза містить глутаміномінову кислоту, що необхідна для нормальної роботи мозку, нервових клітин, а також каротин проти бродіння в кишечнику. Через високу калорійність кукурудзяна каша не рекомендована людям з надмірною вагою, діабетикам, проте для спортсменів є надзвичайно важливим джерелом енергії.
Крім складу круп, що володіють високою біологічною цінністю (багатих білком, таких, що містять клітковину і крохмаль – вуглеводні компоненти харчування, вітаміни і мінеральні речовини), важливу роль відіграє і уміння правильно і смачно приготувати з них кашу.
Досвідчені кухарі радять спочатку розварити крупу на воді до напівготовності, потім додати сіль (при цьому рослинні білки переходять в легкозасвоювану форму і стають невразливими для дії лактози), після цього додати необхідну кількість молока і цукру.
Смачного, їжте кашу на здоров’я!
Овочі та фрукти
Майже всі фахівці з дієтології рекомендують здоровій людині з'їдати принаймні 300 грамів фруктів і овочів щодня. Слід відзначити, що для спортсменів ці норми є ще вищими і сягають 400-450 грамів на добу.
Чому такі корисні фрукти і овочі? Вони мають багато чудових властивостей. Сирі овочі, фрукти та ягоди поліпшують процеси травлення, підвищують засвоєння їжі тваринного походження. Це не лише їжа, але й ліки.
В них міститься велика кількість антиоксидантів, що включають бета-каротин (який в організмі перетвориться у вітамін А), а також вітаміни С і Е. Деколи ці вітаміни називають групою АСОВІ. Учені переконані, що ці вітаміни допомагають запобігати різним дегенеративними захворювання, включаючи рак, хвороби серця, артрит і навіть старіння шкіри.
Антиоксиданти захищають нас від шкідливої дії шкідливих факторів навколишнього середовища і надмірного опромінення ультрафіолетовими променями, які руйнують клітини організму.
Проте вітаміни цієї групи - не єдині наші рятівники, що містяться у фруктах і овочах. Учені виявили в рослинах багато корисних речовин, зокрема хлорофіл. Ці раніше невідомі речовини, що, проте, зустрічаються в природі, створюють могутню протидію хворобам. Кожна рослина містить сотні біологічно активних речовин. Наприклад, якщо розтерти зубчик часнику, то почне виділятися хімічна речовина, яка оберігає рослину від нападу мікробів. Тому корисно їсти часник, цибулю та інші овочі з метою профілактики простудних захворювань – одного із найбільших ворогів для спортсмена.
Наші улюблені яблука!
Яблука є мало не найкориснішими фруктами. Їх користь полягає в поєднанні різних компонентів, включаючи вітаміни, мінерали, фруктові кислоти, цукор і клітковину. Яблука багаті на залізо, вітамін C і фосфор, тому вони дуже корисні при лікуванні анемії. Особливо вони корисні у вигляді свіжовичавленого соку. Оптимальна кількість – вживання соку з 0.5 - 1 кг яблук. Найкращий час – за півгодини до їжі. Сік має бути отриманий з відібраних яблук. Яблука також корисні при гострій і хронічній дизентерії серед дітей, які вживають у вигляді пюре кілька разів в день. При розладах шлунку з яблука роблять пюре, додають до нього корицю або мед і приймають кілька разів в день перед їжею.
Дієтологи радять перевірений загальновизнаний спосіб, з'їдаючи 3-4 яблука в день, ми подовжуємо активне життя. Яблука здатні захистити організм від багатьох захворювань, у тому числі й від передчасного старіння. Яблука багаті пектином, розчинним волокном, яке потрібно організму для зменшення холестерину.
Отже, спортсмени повинні споживати їжу з користю і задоволенням, і пам’ятати, що правильне харчування це один із найважливіших компонентів підготовки спортсменів високого класу до змагань.
|
Контакти
Адреса:
м. Львів, вул. Кн. Ольги,1
тел: (032) 238 27 92
факс: 238 27 93
Директор:
Окопний Андрій Михайлович,
Кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент
|